Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the wordpress-seo domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /var/www/vhosts/sayipqiran.kz/httpdocs/wp-includes/functions.php on line 6121
ҚЫМЫЗ ӨНДІРІСІНЕ ӨЗІНДІК ҮЛЕСІН ҚОСУДА - САЙЫПҚЫРАН.KZ Ақпаратты-сараптамалық порталы
Home » Ауыл шаруашылығы » ҚЫМЫЗ ӨНДІРІСІНЕ ӨЗІНДІК ҮЛЕСІН ҚОСУДА

ҚЫМЫЗ ӨНДІРІСІНЕ ӨЗІНДІК ҮЛЕСІН ҚОСУДА

        Қазақ халқының ежелден бері атадан балаға мирас болып келе жатқан негізгі кәсібі – мал шаруашылығы. Бұл сала – ұлттың тұрмыс-тіршілігімен, дүниетанымымен, салт-дәстүрімен біте қайнасып жатқан көне кәсіп. Осы бағытта еңбек етіп, атакәсіпті жаңа заман талабына сай дамытып жүрген азаматтардың бірегейі – Абай облысы, Семей қаласының тұрғыны Берік Әліпбаев дер едік.
         Ол – «Семали» жеке шаруа қожалығының басшысы, өз ісіне жауапкершілікпен қарайтын тәжірибелі жылқышы-кәсіпкер. Мал шаруашылығымен айналысып келе жатқанына он жылдан астам уақыт болған азамат қазір, әсіресе, жылқы өсіру мен қымыз өндірісіне ден қойып отыр. Жылқы – халқымыз үшін қастерлі түлік. Сол жылқыдан алынатын қымыз – тек сусын ғана емес, денсаулықтың таптырмас қайнары. Берік осы табиғи өнімді заманауи талаптарға сай өндіріп, нарыққа ұсынуда.
       — «Ауыл шаруашылығы өнімдеріне сұраныс айтарлықтай жақсы. Сондықтан, жылқы өсіріп, қымызын сауып, жанұямызбен бірігіп кішігірім шаруамызды дөңгелетіп, еңбек етіп келе жатқан жайымыз бар», – деп бір ауыз өз пікірін ортаға салған Беріктің шаруашылығы қазіргі таңда бірнеше бағытта жұмыс істейді. Ең бастысы – таза, экологиялық өнім өндіру. Оның қожалығында өсірілген жылқы тұқымдары күтіммен бағылады, қымыз табиғи жолмен ашытылады, ешқандай қоспасыз дайындалып, тұтынушыларға ұсынылады. Бұл — қазіргі заманда аса қажет әрі бағалы бастама.
        Оның кәсіпкерлік жолы оңай болған жоқ. Алғашқы жылдары  кәсіби тәжірибе жинауға, ең қажетті техникалық жабдықтарды құрастырғанша, қаржылай қолдау тапқанша кішігірім қиындықтармен бетпе-бет келді. Алайда, ол, табандылықпен еңбек етіп, уақыт өте келе шаруасын қалыпқа түсірді. Қазір оның шаруашылығында жұмыс орындары бар, ішінара ауыл адамдары жұмыспен де қамтылған, жергілікті экономиканың дамуына да сүбелі үлес қосылып отыр.
       Берік мырза – тек табыс табуды мақсат тұтпай, қазақтың дәстүрлі мәдениеті мен кәсіпкерлік бағытын ұштастырып отырған азамат. Ол ұмыт қалған ұлттық кәсіпті жаңғыртып, ауыл өмірінің мәні мен сәнін сақтап қалуға өз үлесін қосуда. Қымыз өндірісі арқылы халықтың денсаулығына пайдалы өнім ұсынып қана қоймай, шет елдік туристер мен қала тұрғындарының да қызығушылығын тудыруда.
       Шаруашылықта бүгінде қымыздың – саумал, жаңа ашытылған қою қымыз, орташа піскен  (жартылай ашыған) қымыз, түнемелі немесе бал қымыз және де емдік мақсаттағы сұрыпталған қымыз секілді түрлері өндіріледі. Бұл өнімдер түрлі мерекелік жәрмеңкелерге, ауылшаруашылық көрмелеріне қатысып, жоғары бағаланған.
       Ол жастарға кәсіп үйретуді, атакәсіптің қыр-сырын көрсетуді де мақсат тұтады. Оған ауыл арасынан, қала маңынан, қаладан тәжірибеден өтуге келетін жастар бар. Бұл – ұлттық мұраны тек еңбекпен ғана емес, білім мен тәрбиемен жалғастыру деген сөз. Қарапайым ауыл тұрғыны бола тұра, ел игілігі үшін тер төгіп жүрген іскер кәсіпкер, мал өсірудің маңызын ұғынып, ата кәсіпті заманауи деңгейде дамытып отырған бүгінгі күннің өз ісіне берілген нағыз «Еңбек адамы». Оның қожалығы – ауыл шаруашылығы саласындағы табысты жобалардың бірі, ал, өзі – жаңашыл әрі ұлттық болмысын ұмытпаған адал, еңбекқор азамат.
       Қорыта айтар болсақ Берік Әліпбаевтың өнегелі жолы – жастар үшін үлгі, ал оның тәжірибесі – ауыл шаруашылығы саласына бет бұрғысы келетіндер үшін нақты бағдар. Мұндай жанкешті еңбегімен ауылды түлетіп жүрген арда азаматтар – елдің болашағы. Олар – нағыз патриоттар!
Ерік Қайратбекұлы,
журналист.

About Қалмұрат

Журналистика саласына кездейсоқ келіп қалсам да бұл салаға қызығушылығым оянғандықтан журналистикада жүргеніме 20 жыл болды. Алғашқы еңбек жолымды "Керуенбасы" газетінде корректорлықтан бастадым. Содан бері баспа журналистиканың барлық саласынан өттім. 2 рет газет шығарушы баспагер де болдым. Осы сайтымнан Сіздер өздеріңізге қажетті ақпараттар аласыздар деген ойдамын. Сіздер біздің жаңалықтарымызды: https://www.facebook.com/me/ https://twitter.com/KalmuratD www.sayipqiran.kz%2F%3Fp%3D8202 https://www.instagram.com/saipkiran.kz/ https://t.me/sayipkir арқылы да біле аласыздар.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

x

Check Also

РЕСПУБЛИКА КҮНІНЕ АРНАЛҒАН ИНТЕЛЛЕКТУАЛДЫҚ КВИЗ-САЙЫСЫ

        ...

«ҰЛЫ ДАЛА» балабақшасында «Ауыл» партиясының «Бастауыш партия ұйымы» ашылды

       Семей ...

ШЕКАРАДАН БАСТАЛҒАН СЕРІКТЕСТІК: ҚЫТАЙ КӘСІПКЕРЛЕРІНІҢ САПАРЫ НЕНІ КӨРСЕТТІ?

        ...

НҰРАЛХАН КӨШЕРОВ: ТҮРКІСТАН ӨНДІРІСІ ДАМЫҒАН ӨҢІРЛЕР ҚАТАРЫНАН ТАБЫЛАДЫ

        ...

«АГРОХАКАТОН – 2025» ЖАС ҒАЛЫМДАР ЖОБАСЫНДА СЕМЕЙЛІК – “CAMPUS TEAM” КОМАНДАСЫ ЖҮЛДЕГЕР АТАНДЫ

        ...

СЕМЕЙДЕ «АУЫЛ» ПАРТИЯСЫ АБАЙ ОБЛЫСЫ БОЙЫНША ӨҢІРЛІК ФИЛИАЛ АКТИВІНЕ АРНАЛҒАН СЕМИНАР ӨТТІ

        ...

МЕМЛЕКЕТТІК ҚЫЗМЕТКЕ ІРІКТЕУДІҢ ЖАҢА КЕЗЕҢІ

        ...

АБАЙ ОБЛЫСЫНДА «ИННОВАЦИЯЛАР. ТҰРАҚТЫЛЫҚ. БОЛАШАҚ» ХАКАТОНЫНЫҢ ОБЛЫСТЫҚ ІРІКТЕУ КЕЗЕҢІ ӨТТІ

        ...

СЕМЕЙДЕ АЛҒАШ РЕТ ТІКЕЛЕЙ ҚАЛА ӘКІМІНІҢ САЙЛАУЫ ӨТТІ

        ...

ҰСТАЗДАР КҮНІНЕ АРНАЛҒАН ІС-ШАРА

        ...